Az Európai Parlament megszavazta, hogy bevezessék minden egyes tagállamban az e-segélyhívó használatát kötelezően. Így aki nem szereli be az autóba. annak bírsággal kell szembenézni. Az e-segélyhívó egy olyan szerkezet, amely felméri a baleset körülményeit, riasztást ad a központnak, ahonnan azonnal érkezhet a segítség és ez azonnali mentési lehetőséget ad. Megadja, hogy hol és mikor történt a baleset, valamint hogy hányan ülnek az autóban. Ráadásul ez a szerkezet akkor is tud segítséget hívni, hogy ha az utasok vagy a sofőr magatehetetlen.


2015-től elindul az e-segélyhívó általános használata, tehát minden gépjárművezetőnek kötelezően be kell építenie, sőt ettől kezdve új autó nem is kerülhet e nélkül piacra. Ettől az eszköztől a balesetek halálos kimenetelének a visszaesését várják. Ráadásul a 112-es segélyhívószám, ami egységes lesz Európa területén fog működni mindenhol és akárhonnan elérhető lesz az Unió területéről. Az általános használat úgy értendő, hogy a közlekedésbe e berendezés megléte nélkül nem fogunk tudni kimenni, pontosabban az e-segélyhívó megléte nélkül megbüntethetnek minket, ezért kell beépíteni és beszerelni, ami valószínűleg nem lesz akkora összeg, hogy hanyatt vágjuk magunkat tőle.

Ugyanis tisztában van mindenki azzal, hogy egy gépjármű esetében milliós tételről beszélünk, ezért egy pár tízezer forintot még mindenkinek megéri beinvesztálni, hiszen a műszer valóban életet menthet. Az összes gépjárműbe beépíteni ezeket nem lesz kis feladat, de mindenképpen egy jó kezdeményezésről van szó, humánus és életmentő, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tudva azt, hogy a legtöbb halálos kimenetelű baleset azért történik, mert nem ér idejében oda a segítségé, akkor ez nem nagy ár. Mindenképpen érdemes figyelemmel követni minket, hogy minél többet megtudjon az e-segélyhívóval kapcsolatos újabb információkról.