A nemzetgazdasági minisztérium elmondta, hogy a kisadókon az új költségvetés mennyit bukott. Azt már az év eleje óta tudni lehet, hogy a pénzforgalmi előirányzathoz képest mekkora volt az elmaradás és azt is meg lehetne tudni, hogy eredményszemléletben mit jelent ez. Az adók, amiket a kisadózó vállalkozások termeltek ki, 29 milliárd forinttal kevesebbet hozott, mint ha ezen adózók más adóformák szerint fizették volna ki azt, amit kellett.


Azt tudni kell, hogy a KATA nélkül a szaktárca számításai alapján körülbelül 60 milliárd forint bevétel folyt volna be egyéb adó és járuléksoron. A hiány fele a szociális hozzájárulási adóból vagy más járulékokból hiányzik, a másik fele pedig a társasági adóból vagy a személyi jövedelemadóból, illetve az egyszerűsített vállalkozási adóból. (Eva)

A másik kisadó a KIVA az első évben körülbelül 4,5 milliárd forint elesést hozott. Ez a különbözet a 12 milliárd forint tényleges KIVA bevétel és a 16,5 milliárd forintra kalkulált kiesés egyenlege. Az utóbbi 88%-át a szociális hozzájárulási adón belül szakképzési hozzájárulásként fizettek volna be ezen vállalkozások a hagyományos adózás mellett.