A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által jegyzett törvénytervezet szerint a nem hagyományos és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogének után fizetendő bányajáradék 12 százalékról 2 százalékra csökken, a nagyfogyasztók az áram-, illetve a gázellátásból való kikapcsolásukkal keletkezett kárukat maguk viselik. A nem hagyományos szénhidrogén-vagyon bányajáradékának a csökkentését azzal indokolja a tervezet, hogy az ilyen energiahordozó jelentősen enyhítené az ország importenergia-függőségét.


Manapság a mezőgazdaság egyre inkább kezdi visszaszerezni a régen megfakult népszerűségét. Jellemzően több módon kerülnek be ebbe a szakmába a fiatalok. A legtöbb fiatal már a saját családi gazdaságában nőtt fel és ezt az utat szánják maguknak, mint ahogyan a család többi tagja is tette. Kisebb csoport az, aki nem foglalkozott gazdálkodással, viszont egyfajta befektetésként néz rá. Azt mindenképpen tudni kell, hogy az emberek többsége nem közép vagy felsőoktatásban szerzi meg az agrárvégzettséget, tehát érdekes kérdés, hogy kiből lesz a szakképzett földműves. Ez régebben egy megélhetési alternatívaként volt jelen. A kibővült támogatási körök miatt most már sokkal vonzóbb lett a földművelés mint eddig volt.


A kormány úgy döntött, hogy azoknak a gyermekeknek, akik ősztől kezdik az óvodás éveiket, nem kell fizetniük az étkezésért. Azonban nem lenne igazságos a kormány szerint, ha ez érintené a tehetősebb családokat is, mivel nekik van miből fizetniük érte. Ennek megoldásán még dolgozik az állam.


Lesz-e egységesített munkanélküli segély Európában 2015 folyamán? A magyar munkavállalóknak a legkevésbé sem mindegy, hogy erre a kérdésre milyen válasz születik. Köztudott, hogy Magyarországon nagyon magas a munkanélküliség. A Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 III. negyedévében 7,4 % volt a munkanélküliség. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ebben a számban nincsenek benne a közmunkaprogramba bevont munkanélküliek. Amennyiben őket is hozzá számítjuk a rátához, abban az esetben 10 % fölé ugrik a munkanélküliség. Ugyanis bárhogyan is nézzük, a közmunka nem számítható be teljes értékű munkának. Egyrészt ideiglenes volta miatt sem, másrészt az alacsony bérezés miatt sem, harmadrészt pedig a képzettségnek nem megfelelő foglalkoztatás miatt sem. Térjünk azonban vissza Európára, és nézzük meg, hogy ha elfogadásra kerül, akkor milyen elgondolások mellett fog megvalósulni az egységesített munkanélküli segély Európában 2015 –ben.


Úgy tűnik, hogy az állam 2015. január 1-jén megindítja az államreform 2. nevezetű programját. Ebbe bele fog tartozni az állami rezsicsökkentés. Ez alatt azt kell érteni, hogy az állami szolgáltatások díját le fogják csökkenteni, valamint a köztisztviselői életpályamodellt fogják behozni. Az elsődleges cél, hogy olcsóbb legyen a rezsi és, hogy az embereket hagyják nyugodtan élni, legalább a létfenntartás ne okozzon a családoknak állandó jellegű problémát és álmatlanságot.


Az Európai Parlament megszavazta, hogy bevezessék minden egyes tagállamban az e-segélyhívó használatát kötelezően. Így aki nem szereli be az autóba. annak bírsággal kell szembenézni. Az e-segélyhívó egy olyan szerkezet, amely felméri a baleset körülményeit, riasztást ad a központnak, ahonnan azonnal érkezhet a segítség és ez azonnali mentési lehetőséget ad. Megadja, hogy hol és mikor történt a baleset, valamint hogy hányan ülnek az autóban. Ráadásul ez a szerkezet akkor is tud segítséget hívni, hogy ha az utasok vagy a sofőr magatehetetlen.