Manapság a mezőgazdaság egyre inkább kezdi visszaszerezni a régen megfakult népszerűségét. Jellemzően több módon kerülnek be ebbe a szakmába a fiatalok. A legtöbb fiatal már a saját családi gazdaságában nőtt fel és ezt az utat szánják maguknak, mint ahogyan a család többi tagja is tette. Kisebb csoport az, aki nem foglalkozott gazdálkodással, viszont egyfajta befektetésként néz rá. Azt mindenképpen tudni kell, hogy az emberek többsége nem közép vagy felsőoktatásban szerzi meg az agrárvégzettséget, tehát érdekes kérdés, hogy kiből lesz a szakképzett földműves. Ez régebben egy megélhetési alternatívaként volt jelen. A kibővült támogatási körök miatt most már sokkal vonzóbb lett a földművelés mint eddig volt.


Itt a Mátrix oktatási központban az elmúlt 17 év alatt már 18-tól 82 éves korig szinte minden rétegből megfordultak emberek a mezőgazdasági képzéseken. Vannak olyanok, akik a tudás miatt, de vannak  akik a „fiatal gazda pályázat”-ként emlegetett jogcímre való célirányos törekvéseik miatt és újabban sokan a földvásárláshoz kötelező földműves regisztráció miatt szeretnének földműves végzettséget szerezni. Az oktató intézmény fennállása óta sokaknak segített elérni célját.

Nagyon sokan vannak olyanok, akiknek a céljaihoz elegendő az általános végzettség  mint az Aranykalászos gazda végzettség. Ez a képzés jóval nagyobb befektetést igényel, előrelátást feltételez, hiszen nem 4-6 hónap alatt szerzik meg a végzettséget, hanem több mint dupla annyi időt kell ráfordítani. Ennek egyik nagy előnye, hogy a tudás, amit a tanuló elsajátít, az is egyenesen arányosan nő a befektetett idővel. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mennyire hosszú távra gondolkodik az agrár-szektorban, megéri-e a befektetés.

Az oktatások tantermi előadásokból és gazdaságokban bemutatott gyakorlatokból tevődnek össze. A tanulók igényeit mindenképpen szem előtt tartva, extra előadásokat is igyekszünk szervezni. A nálunk végzőknek továbbtanulási lehetőséget is tudunk biztosítani.

Bővebb információkat az Aranykalászos Gazda képzés weboldalán talál!